Vår filosofi – golf ska vara kul!
 
Spela bollen som den ligger och ha roligt – det ska vara kul att spela golf! Det är vår filosofi på Hinton Golf. Spelet är flera hundra år gammalt. Det kan vara avkopplande, frigörande, utmanande, relationsbyggande – men framförallt ska det vara kul.
För att det ska vara kul är speltempot en nyckel. Det är inte svårt att spela rimligt snabbt, oavsett hur gammal eller duktig man är. Var förberedd när det är din tur, håll koll framåt och bakåt så att ni håller er plats på banan och slå så få slag som möjligt. Det strävar vi ju alla efter ändå. Men en vanlig anledning till långsamt spel är att man spelar banan för svårt, dvs från en tee för långt bak. Att göra det svårt för sig själv är ju onödigt när man försöker ha kul!
 
Vilka tee ska jag slå ifrån då?
Drivelängd      Spellängd (m)  Tee
248 m             6030-6210      60-63
225 m             5580-5760      56-58
202 m             5220-5400     52-54
180 m             4680-4860     46-49
157 m             3960-4140      40-42
135 m             3150-3330      31-33
Det här bygger på statistik från USGA och principen är att du bör spela en bana vars totallängd är 28 gånger din genomsnittliga drive. Slår du 200 meter bör du alltså spela en bana som är 5600 meter. Om du slår 180 meter är totallängden 5040.
 
Som du ser så är våra golfbanor för svåra för de flesta av oss men då kommer slope-system in och räddar en med några extra slag så att man kan spela på sin nivå i alla fall.
 
Är du osäker?
Slå 20-30 bollar med din driver på rangen på Rönnebäck och använd TrackMan, gärna vid ett par olika tillfällen så det inte bara blir dagsformen som avgör. Du kan ta reda på väldigt mycket om din sving och dina slaglängder i TrackMan. ”Den som vet mest vinner mest” som ett spelbolag en gång uttryckte det.
 
Varför ser golfbanor ut som de gör? 
De tidigaste reglerna och rekommendationerna var att kvinnor skulle spela en 15-20 procent kortare bana än män. Siffrorna grep man ur luften, någon tyckte gissningsvis helt enkelt att det föreföll rimligt.
Idag, några hundra år senare, har vi tack vare den tekniska utvecklingen tillgång till fakta och statistik. Nu vet vi att de flesta kvinnliga golfare spelar en bana som för dem är lika lång som om männen spelade nästa 8 000 meter! Genom slopesystemet kan de få ett gäng extra hcp-slag, men det visar ju bara att banan (egentligen) är för svår. Är det inte lika viktigt att kvinnorna har kul på banan, med en rimlig chans att göra birdie och par liksom männen?
Därför är längdskillnaden på våra banor närmare 30 procent, och inte de traditionella 15-20 procenten.
 
Traditioner att värna
På Hinton Golf ligger vi oftast i framkant med nya ideér och tekniska innovationer. Samtidigt är golfens traditioner viktiga. Innan varje förändring tänker vi noga efter om det är något av det som gör golf till spelet vi älskar som riskerar att gå förlorat. I så fall avstår vi. Men kan vi leda golfen framåt och samtidigt värna traditionerna är vi gärna med och testar oss fram.
Exempelvis hade alla klubbar förr ett anslag med vilken dresscode som gällde. Om det fortsatt så hade golfen nog inte varit Sveriges näst största idrott idag. Men det finns ingen tradition i att sitta i en traktor och plocka bollar på rangen, det kan en robot göra. Det finns ingen tradition i att sitta på en klippare för att klippa fairway eller semiruff, det kan en robot göra. Även om vi fortfarande tycker att man gott kan ta av kepsen i klubbhuset.

Restauranger

  • RÖNNEBÄCK

Öppet 9 - 15

Stängt för säsongen